Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 11:44 - Осмия смъртен грях
Автор: petergunn Категория: Други   
Прочетен: 2300 Коментари: 0 Гласове:
4



 Всички знаем за седемте смъртни гряха....
Някои даже сме грешни....

Православната църква признава и един осми грях - Суетата!
Какво е суета според Уикипедия:
"Суетата (на 
гръцки: κενοδοξία); (на латински: vanitas) се определя като прекомерна вяра в собствените възможности и привлекателността на други хора. Означава се и като тщеславие, нарцисизъм, болезнена гордост търсеща на всяка цена похвалата или най-точноласкателството и се отнася до характеристиките високомерна надменност, арогантност, външен блясък, целящ да създаде непременно у околните почит и слава, а също и звездомания.

До преди 14 век понятието за суета не е имало такива съвременни нарцистични оттенъци, а просто е означавало безсмислието за всичко земно в контекста на Еклисиаста. Често се е свързвало и със забраната на първата от Десетте Божи заповеди - идолопоклонничеството.

Във философски план, суетата се отнася в по-широк смисъл до егоизма и гордостта. Фридрих Ницше пише в своето есе "Отвъд доброто и злото. Прелюдия към една философия на бъдещето", че "суета е страх да изглеждаш оригинален. Поради това е липса на гордост, но не непременно липса на оригиналност."

Според християнската вяра, суетата се смята за пример за гордост, т.е. един от седемте смъртни гряха. Този списък се е развил на основата на предходен съдържащ осем грехове, които включват тщеславието като грях независимо от гордостта.

В православната църква, суетата е една от осемте грешни и дяволски страсти, борбата срещу която е една от основните задачи на всеки православен християнин."
.........................................................................................................................

Както обикновено обичат да се презастраховат в началото на разни мафиотски трилърчета: "Приликата с действителни лица и събития е случайна"!
image

Това е картина на Чарлз Гилбърт " Образът на суетата в огледалото ".
Готино аватарче.....

То било лесно  -  копи / пейст  = постинг

И както се казва в съдебните трилъри:
Нямам повече въпроси!
Приятна творческа седмица на всички Блогъри И много късмет!   :)




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petergunn
Категория: Други
Прочетен: 149977
Постинги: 112
Коментари: 142
Гласове: 1039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол